Met De Digitaliseringsscan zie je door de bomen het bos

Met De Digitaliseringsscan zie je door de bomen het bos

Jij ziet op digitaliseringsgebied veel op je afkomen: IoT devices, Digitale Documenten, Artificial Intelligence, Machine Learning en Virtual Reality. Maar hoe bepaal jij wat op dit moment de prioriteit moet krijgen?

Nieuwe techniek is niet altijd zaligmakend! Wij zien dat het voor veel bedrijven lastig is om de juiste keuzes te maken. Daarom heeft Xeelas De Digitaliseringsscan ontwikkeld.

Met de Digitaliseringsscan kijken wij naar het totaal plaatje. Vanuit de visie dat bij succesvol digitaliseren, zowel digitaliserings- als bedrijfskundige vraagstukken om de hoek komen kijken. Het inpassen van nieuwe techniek is niet altijd een goede eerste stap. Waar het om gaat is dat je eerst het procesmatige gedeelte goed op orde hebt en dan pas gaat digitaliseren. De stelregel luidt dan ook: als je een ‘shitty’ proces digitaliseert, krijg je een ‘shitty’ digitaal proces.

Xeelas heeft professionals geselecteerd met zowel technische als bedrijfskundige expertise om samen met jou te kijken naar de digitaliseringsdoelen van de organisatie. Jij ontvangt een praktisch adviesrapport waarin staat omschreven waar de grootste winst te behalen is en op welke componenten; hoe jouw organisatie met 20% van de effort, 80% van het rendement behaalt.

De Digitaliseringsscan bestaat uit vier stappen.

Stap 1.

Met het management kijken wij naar de organisatie- en klantbehoeften én hoe techniek hierbij kan aansluiten.

Stap 2.

Vervolgens maken onze professionals een inventarisatie van de organisatie:

 • Hoe ver is de organisatie op procesmatig en digitaliseringsgebied?
 • Welke digitaliseringspilots hebben jullie gedraaid en wat waren de uitkomsten hiervan?
 • Welke ontwikkelingen zijn er momenteel gaande op digitaliseringsgebied?

Stap 3.

Wij halen ideeën uit de organisatie door alle afdelingen af te gaan en in gesprek te gaan met de mensen op de werkvloer. Wij stellen vragen als:

 • Wat is belangrijk voor hen?
 • Waar lopen ze tegenaan?
 • Wat zien zij als de valkuilen van de organisatie?

Stap 4.

Jij ontvangt een praktisch adviesrapport. Hiermee weet jij precies welke stappen jij moet nemen om succesvol te ondernemen in het nieuwe digitale tijdperk.

Een aantal bedrijven in de bouw en infra gingen jou voor. De rode draad in de feedback was dat men anders naar de organisatie is gaan kijken en andere prioriteiten is gaan stellen. Daarnaast kregen wij complimenten over onze aanpak: het werd enorm op prijs gesteld dat de mensen in de organisatie nauw werden betrokken bij het proces en dat er goed naar hen werd geluisterd.

Zie jij op digitaliseringsgebied door de bomen het bos niet meer? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Het terughalen van machines: efficiënt en smart met de Retour App

Het terughalen van machines: efficiënt en smart met de Retour App

Jouw organisatie verhuurt machines zoals aggregaten, pompen, HVAC of bouwmachines.

Xeelas heeft een Retour App ontwikkeld, die zich puur focust op het stukje terughalen. Wij zien dat de meeste winst te behalen is in dit proces. In combinatie met Xeelas IoT is het mogelijk om tot wel 25% lagere operationele kosten te krijgen.

De huidige manier van terughalen

Momenteel gaat het terughalen meestal als volgt.

De klant laat weten dat hij het materieel niet meer nodig heeft. De werkbon wordt gemaakt, de route uitgewerkt en de chauffeur gaat op pad.

Ook al is er gebeld, wil het niet zeggen dat de machine retour kan; vaak is er niemand op locatie, de machine staat nog helemaal ingebouwd of de mannen die de machine gebruiken weten van niks en hebben hem nog nodig. Helaas komt dit nog vaak voor en komt er er pas achter als het bonnetje weer wordt ingeleverd.

Het grootste probleem is echter dat de bonnenstroom traag is. Welke machines komen er de komende paar dagen terug en wat moet eraan gebeuren om ze weer inzetbaar te krijgen? Om de inzetbaarheid van de vloot te verhogen in de piek periodes, is het real time beschikbaar hebben van deze informatie essentieel. Daarom is onze Retour App een aanwinst.

De Retour App van Xeelas

Onze Retour App heeft vier expliciete voordelen.

1) De chauffeur heeft altijd en overal toegang tot de actuele planning, want met onze Retour App kunnen route planningen op afstand worden bewerkt.

2) Klantenafhandeling gebeurt realtime. Hierdoor vinden er geen vertragingen meer plaats bij de verwerking van de klantgegevens; de binnendienst hoeft niet meer te wachten op de bonnetjes en eindafrekeningen kunnen na terugname van het materieel direct worden verzonden.

3) Jouw logistieke operatie krijgt een enorme boost. Door de realtime informatie weet jij precies welke machine wanneer terugkomt en of deze 200 of 500 uur onderhoud nodig heeft. Zo is de werkplaats altijd goed geïnformeerd én kunnen zij ervoor zorgen dat de machines zo snel mogelijk weer inzetbaar zijn – een tijdswinst die kan oplopen tot wel 24 uur.

4) Up-to-date informatie op de juiste plek. De Retour app is te koppelen met elk ERP systeem. Op deze manier hoeft alles maar op 1 plek te worden ingevoerd en is de informatie uit het veld direct zichtbaar voor jouw medewerkers.

Terughalen met de Retour App

De Retour App is gemaakt voor en door praktijkmensen; er zit geen functie te veel of te weinig in. Hierdoor kan een ieder aan de slag met deze app. Zo gemakkelijk is het:

 • In de app staan lijstjes van machines die afgehaald moeten worden.
 • Per klant kan de chauffeur afvinken wat hij daadwerkelijk meeneemt of als het een vergeefse rit was.
 • De chauffeur kan alle machines en toebehoren aanvinken. Mocht er schade zijn, dan kunnen hier foto’s van worden gemaakt en direct op afstand worden beoordeeld.
 • Als we het combineren met de Xeelas monitoring oplossingen, dan staat alle informatie van de machines, zoals de urenstand en het verbruikte brandstof, er al in.
 • Net als bij de UPS kan de klant digitaal tekenen.

Het mooie van realtime werken is dat jouw logistieke afdeling direct de stand van zaken weet, op kantoor kunnen zij direct de eindafrekening sturen en jouw organisatie kan, in combinatie met Xeelas IoT, tot wel 25% besparen op de logistieke kosten.

Verhuurt jouw organisatie machines en wil jij graag het terughalen digitaliseren? Neem dan contact met ons op voor een demonstratie van de Xeelas Retour App.