Leer van ERP fouten; voorkom herhaling bij IoT- implementatie

Leer van ERP fouten; voorkom herhaling bij IoT- implementatie

In 1980 onderscheidde futurist, Alvin Toffler, verschillende soorten samenlevingen als golven. Een ieder van die golven bracht nieuwe industrieën en nieuwe manieren van werken en samenleven.

De eerste golf was de agrarische samenleving. De tweede de industriële samenleving. De derde golf was het informatietijdperk, aangespoord door computertechnologie. De vierde golf was de verbonden samenleving; deze begon begin jaren negentig met de komst van het internet en de snelle groei van de draadloze wereld. Momenteel bevinden wij ons in de hoogtijdagen van de verbonden samenleving, een voorbeeld hiervan is Enterprise Resource Planning (ERP). Met deze software worden mensen binnen de organisatie met elkaar verbonden. Tegelijkertijd staan we aan de vooravond van een nieuwe golf: Internet of Things (IoT). Hier worden wij als mensen via de cloud verbonden met objecten; jij hebt hiermee altijd zicht op het materieel in het veld.

Ruim vijftien jaar geleden begonnen de eerste ERP implementaties in de verbonden samenleving. Wat kunnen wij ervan leren? Welke fouten hoeven we niet te herhalen in deze nieuwe IoT samenleving waarin alle facetten van ons leven – met elkaar en met de mensen om ons heen – worden verbonden? Wij bespreken het hieronder.

Leer van de fouten van ERP implementaties

1) Begin met het einde voor ogen

Men heeft veel ERP software klakkeloos geïmplementeerd in bedrijven. Het gevolg is dat veel ERP pakketten nu niet meer passen.

Voor IoT-implementatie is het daarom aan te raden om het vertrek- en eindpunt helder in kaart te brengen. En daarna pas te plannen hoe je objecten met elkaar gaat verbinden. Beantwoord vragen als:

  • Wat wil ik bereiken met IoT?
  • Hoe sluit IoT aan bij de identiteit van mijn organisatie?
  • Heb ik één IoT pakket nodig voor het hele bedrijf of diverse IoT oplossingen voor verschillende afdelingen?
  • Bij welke afdeling kan ik het beste beginnen met de implementatie?

2) Je zult door de zure appel moeten bijten

Veel bedrijven dachten dat hun logistieke en productieproblemen opgelost zouden zijn met de invoering van een splinternieuw ERP pakket. Zij zagen ERP als oplossing in plaats van als instrument. Zie het zo: je gaat een ERP-traject aan om een bepaald einddoel te bereiken. Dat kost eerst wat voordat het wat oplevert en procesmatig zal het af en toe wringen.

We moeten er bij IoT-implementaties voor waken om niet in dezelfde valkuil te trappen. Als het gaat om IoT, dan moet je van tevoren helder in kaart brengen hoe jouw mensen dienen om te gaan met de IoT informatie uit het veld. Dit moet altijd in het teken staan van het bereiken van organisatiedoelen. Dan pas fungeert IoT als een oplossing.

3) Ontwikkel klein en rol daarna groot uit

Eén van de meest kostbare fouten die tijdens ERP implementaties zijn gemaakt, is het direct groots uit te rollen in de organisatie. De software werd geïnstalleerd, iedereen kreeg een gebruikersinstructie gemaild en de volgende dag was het hele bedrijf overgeschakeld. Dat terwijl er nog fouten in de software zaten, processen nog niet waren aangepast en nog niet iedereen goed geïnformeerd was. Al deze problemen moesten worden opgelost terwijl de klant zat te wachten.

Voorkom een hoop moeilijkheden. Test IoT technologie- met de volledige functionaliteit – eerst uit in een micro omgeving, voordat je het op bedrijfsniveau uitrolt. Zo kun je bottlenecks identificeren, kinderziektes genezen en onnodige bedrijfsfouten voorkomen.

4) Kies een partner die met jou kan én wil groeien

Met de opkomst van ERP software schoten de vendors als paddenstoelen uit de grond. Het waren bedrijven die hun eigen software aanboden, resellers die pakketten van grote software huizen doorverkochten en alles daartussenin. Sommige leverden maatwerk en andere wilden alleen maar een standaardpakket installeren en maandkosten declareren.

Kies bij de implementatie van IoT voor een aanbieder met dezelfde visie als jij. Zoek een partner die bij jou past! Dit is een belangrijke les die wij willen meegeven.

Hoe bereidt jouw bouwgerelateerde organisatie zich voor op de IoT samenleving? Worstel jij met vragen als:

  • Wat is er voor ons bedrijf mogelijk met IoT? En hoe kunnen wij dit procesmatig bolwerken?
  • Welke beslissingen moet ik nemen om IoT adequaat te implementeren? En hoe maak ik de juiste beslissingen?

Wellicht is onze Digitaliseringsscan een goede optie voor jouw organisatie. Wil je één van onze Xeelas professionals spreken? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Geen mythe: de transformatie in de bouw en infra sector

Geen mythe: de transformatie in de bouw en infra sector

Wil jouw bedrijf succesvol zijn in het nieuwe digitale tijdperk? Dan moet je transformeren. Xeelas betekent transformatie. Vandaag vertellen wij het verhaal achter deze naam. Daarvoor reizen wij af naar Noord-Amerika van voor Columbus.

De naam, Xeelas, is gebaseerd op een verhaal uit de mythologie van de Lummi stam. Zij leven al eeuwenlang in het noordwesten van Amerika. Xe’ls of Xelas is hun transformatie figuur. Volgens de overlevering was er een tijdperk waarin de wereld anders was: gevaarlijk en moeilijk bewoonbaar door het woeste landschap en gevaarlijke monsters. De wezens van die wereld hadden daarom zowel menselijke als beestachtige kenmerken om te kunnen overleven.

Xe’ls was bezorgd om het welzijn van de wezens. Hij wilde orde aanbrengen in de chaos. En daarom transformeerde hij het onherbergzame landschap en de gevaarlijke monsters in vormen die wij vandaag nog steeds kennen: bossen, dieren, meren, rivieren, zeeën en bergen. Hij creëerde een natuurrijke omgeving waarin de wezens in harmonie met hun omgeving konden samenleven- zo konden zij verder evolueren als mens.

Xeelas staat voor transformatie

Momenteel leven wij als mensheid in een moderne wereld die hard en vijandig kan zijn, wanneer men niet over de juiste resources beschikt. Daarom maakt Xeelas de wereld gemakkelijker voor mensen door techniek toe te passen. Wij helpen organisaties om hun omgeving dusdanig te transformeren dat deze werkbaar wordt. Dat digitalisering een kracht wordt. Dat techniek bruikbaar wordt. Dat de organisatie zich continu kan aanpassen aan de veranderende wereld én in vergelijking met voorheen, met 20% van de effort, 80% meer kan bereiken.

Voor bouw en infra en op humanitair gebied

Xeelas zet zich in voor een mooie wereld met behulp van techniek; niet alleen voor bouwgerelateerde bedrijven, maar ook op humanitair gebied. Zo hebben wij, samen met de Duitse NGO ASB, onderzocht hoe wij met behulp van IoT toepassingen de leefomstandigheden van mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland kunnen verbeteren. Op zo’n wijze dat er tegelijkertijd operationele kosten worden bespaard.

Dit kan bijvoorbeeld wanneer koelkasten waarin medicijnen worden bewaard altijd op de juiste temperatuur draaien- ook bij een storing in het elektriciteitsnetwerk. Als dit niet zo is, gaat automatisch een alarm af. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat de veiligheid wordt gewaarborgd. Momenteel bekijken wij hoe een slim toegangscontrolesysteem kan worden geïmplementeerd in de vluchtelingenkampen die wij hebben bezocht.

Wij zijn Xeelas. Wij geloven in techniek met een maatschappelijke waarde. In het aangezicht van een golf van nieuwe technologie die onze wereld overspoelt, helpen wij mensen om zo prettig mogelijk te leven en te werken in het nieuwe digitale tijdperk. Neem contact op voor meer informatie.

Wil jij meer over onze visie lezen? In onze allereerste blog lees je over onze boodschap aan bedrijven: Word geen handzager in het digitale tijdperk.

Vind jij het interessant om te bespreken wat wij concreet voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek.