Dit is de essentie van digitale transformatie

Dit is de essentie van digitale transformatie

Graag goedkoper en beter! Het staat ieder jaar opnieuw op het verlanglijstje van onze klanten. De eigenaar, aandeelhouders en het managementteam willen elk jaar meer omzet, betere winst en minder kosten.

Waar die bedrijven tegenaan lopen is dat met de oude manier van werken de rek eruit is. Het aannemen van meer mensen betekent niet dat er efficiënter wordt gewerkt. Bovendien betekent meer mensen erbij ook meer kosten. Met digitale transformatie breek je door de barrière. Dit brengt ons bij de essentie van het transformatieproces: het optimaliseren van informatiestromen. We bespreken het hieronder.

Goede informatiestromen

Een monteur heeft het juiste partnummer nodig om een onderdeel te bestellen. Hoe sneller dit gaat, hoe sneller hij aan de slag kan met de reparatie en hoe sneller de machine weer in het veld kan.

Een transportplanner moet weten waar het materieel staat, waar zijn collega’s zich op de weg bevinden en hoe zij zich het snelst kunnen verplaatsen van a naar b.

Een directeur wil de laatste verkoopcijfers hebben om medewerkers goed aan te sturen en stakeholders goed te informeren.

In alle gevallen geldt: hoe sneller de juiste informatie beschikbaar is, hoe effectiever de organisatie werkt. En daarvoor is het belangrijk om goede informatiestromen te creëren. Hieronder vind je drie tips.

1) Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt een informatiestroom als een bloedvat zien. Een bypass is mogelijk, maar het is beter om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dat betekent: gezond leven. Wat wij hiermee willen zeggen is: zorg ervoor dat jouw bedrijf op een gezonde manier met informatie omgaat. Dat iedere werknemer het belang van goede data invoer onderkent, want shit in is shit out. En dat de uitwisseling tussen de verschillende systemen optimaal verloopt.

2) Een goed PDM-systeem

Het is essentieel om een goed PDM-systeem (Product Data Management) te hebben. Een PDM-systeem is een zoekmachine waarmee alle informatie over bijvoorbeeld industriële machines, onderdelen en elektrische tekeningen snel en gemakkelijk vindbaar zijn. Zie het als ‘Google voor machines’. Bij een kapotte machine kan de monteur binnen enkele seconden het benodigde onderdeel vinden en die bestellen.

3) Zorg voor een goede digitale fundering

Jij bouwt toch ook geen huis zonder een goede fundering? Zonder een goede fundering kan het huis scheef komen te staan. De fundering van jouw organisatie is de bestaande IT structuur: de ERP, CRM en financiële software die jouw organisatie gebruikt en hoe de data tussen deze programma’s vloeit. Aan de slag gaan met IoT betekent dat je een verdieping of een dakkapel erbij bouwt, want je voegt data toe aan een bestaand informatiesysteem. Het is de bedoeling dat de nieuwe informatie vrij door de organisatie heen stroomt en op het juiste moment op de juiste plek terechtkomt. ( Ben je benieuwd hoe het is gesteld met jouw digitale fundering? Wellicht is onze digitaliseringsscan iets voor jou. )

Hoe zorg jij ervoor dat data tussen de diverse organisatiesystemen goed stroomt? Wellicht kan het goedkoper en beter. Dat is mogelijk wanneer je aan de slag gaat met de bovenstaande drie tips. Heb je hulp hierbij nodig? Neem dan contact op met Xeelas.

A must have voor digitale transformatie

A must have voor digitale transformatie

Alles is vibratie, alles is energie! Dit is de derde van de zeven natuurwetten. Albert Einstein (1879 –1955) had het hier al over. Deze wet staat aan de basis van de versnellingsmeter, oftewel, de accelerometer. Het is een goedkoop sensortje dat flink wordt onderkend, maar waar wij allemaal dagelijks gebruik van maken. Daarnaast enorm interessant voor de digitale transformatie van jouw organisatie.

Een accelerometer is bijvoorbeeld één van de belangrijkste onderdelen in de mobiele telefoon. Het meet bewegingen, registreert deze en vertaalt die in actie. Door een fysieke impact kan het algoritme de benodigde software op de mobiel telefoon activeren: zo is het bekijken van een video prettiger als het scherm van je mobiel wordt uitgebreid naar een liggend formaat. Als jij de telefoon een kwartslag draait, draait het scherm daarom mee. Dit is alleen mogelijk met een accelerometer.

Wat is een accelerometer?

Een accelerometer is een MEMS systeem, dat staat voor Micro Elektromechanische Systemen. Die meet over drie assen over de breedte: de X, Y en Z as. In de meter is er sprake van een afstand tussen twee polen. Door beweging verandert de elektrische stroming tussen die twee polen en ontstaat er een verandering in het elektrische signaal. Dat maakt dat je een versnelling kan meten en heel nauwkeurig ziet hoe iets vibreert: de zogeheten G kracht. Hoe meer polen, hoe groter het bereik, hoe nauwkeuriger de meeting.

Waar wordt de accelerometer zoal voor gebruikt?

Voorbeeld 1. Locatiebepaling van machines

Onze versnellingsmeter is gekoppeld aan de GPS meting. Als een machine gedurende een bepaalde periode op dezelfde plek blijft staan, geven wij niet elke dag de locatie van die plek door. Dat gebeurt alleen wanneer het nodig is, zoals wanneer de machine wordt verplaatst. Op deze manier werken wij energie efficiënt en is er sprake van een langere batterijduur. Wij schreven hier eerder over in onze blog: Xeelas brengt ruimtevaarttechnologie naar de bouwplaats.

Voorbeeld 2. Laad- en transporttijd bepalen

Elke beweging heeft een andere frequentie en zijn eigen trillingshandtekening. De Xeelas developers hebben de accelerometer geleerd om al die diverse patronen van elkaar te onderscheiden. De accelerometer pikt een bepaalde trilling op. Het patroon van deze trilling varieert naar gelang de bewegingen. Het patroon is anders wanneer bijvoorbeeld een aggregaat (met onze node met de accelerometer erin) door een heftruck wordt verplaatst, wanneer deze op een stilstaande vrachtwagen staat en wanneer de aggregaat op een rijdende vrachtwagen staat. Zo bepalen wij bijvoorbeeld voor onze logistieke klanten hoelang de laad-, transport- en wachttijden zijn van aggregaten en brandstoftanks.

Voorbeeld 3. Voordelig bandenspanning meten

State of the art vrachtwagens hebben sensoren in hun banden om bijvoorbeeld de bandendruk te kunnen vaststellen. Xeelas kan met de accelerometer in de node, hetzelfde doel bereiken. Hiermee bespaar je aan installatietijd en hardware kosten, want je hoeft slechts één apparaatje op de vrachtwagen te installeren. In de toekomst kunnen we zelfs aan de hand van deze trillingen zien of de beladingsgraad goed is, advies geven over het rijgedrag van de chauffeur en technische problemen van de trailer of vrachtwagen tijdig spotten. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

De mogelijkheden zijn oneindig

Met de accelerometer en het juiste algoritme kun je dus méér dan hierboven is genoemd. Op termijn zullen wij jou hierover informeren. Onze ingenieurs blijven namelijk nieuwe algoritmes ontwikkelen om heel nauwkeurig bewegingen van materieel te meten, te analyseren en door te geven welke acties hierop dienen te volgen. Kortom, meer algoritmes voor meer toepassingen!

Alles is vibratie, alles is energie! Als je algoritme goed is, dan is er geen limiet aan wat je kan meten. Internet of Things staat nu nog in de kinderschoenen, maar Xeelas en andere pioniers timmeren iedere dag aan de weg.

Ben je benieuwd hoe jouw organisatie met een simpel apparaatje als de accelerometer en het juiste algoritme grote sprongen voorwaarts kan maken? Wil jij slimmer, kostenbesparender en efficiënter werken? Neem contact met ons op. Wij kijken uit naar jouw vragen.

Dit krijgt jouw bedrijf voor de kiezen: Disruptieve Innovatie

Dit krijgt jouw bedrijf voor de kiezen: Disruptieve Innovatie

Je bent een grote speler in de markt: jouw bedrijf heeft een gevestigde naam en een solide marktaandeel. Maar houd je ook rekening met het feit dat je vroeg of laat te maken krijgt met disruptieve innovatie?

Elke industrie wordt op een bepaald moment ontwricht door nieuwe innovaties van kleine spelers. Op dat moment zijn zij in staat om klanten beter en sneller te bedienen. De grote spelers hebben – ondanks hun kapitaal, macht en kennis van de branche – niet de capaciteiten in huis om snel te reageren op de disruptie die de nieuwe innovatieve spelers veroorzaken. Zo lijkt Amazon op dit moment onverslaanbaar, maar er komt een tijd waar, bij wijze van spreken, vijf jongens in een schuurtje hebben zitten klussen en een algoritme hebben ontwikkeld die Amazon compleet uit het veld zal slaan. Zelfs Jeff Bezos, de oprichter en CEO van Amazon, praat publiekelijk over de onvermijdelijke ondergang van zijn bedrijf.

Een interessante vraag om te stellen is: Waarom kunnen de grote jongens niet reageren op deze nieuwkomers en wat kunnen wij daarvan leren?

De oorzaak is dat grote bedrijven zich focussen op: hoe kunnen wij zaken verbeteren in plaats van hoe kunnen wij het totaal anders doen. Gevestigde bedrijven hebben voldoende financieel kapitaal en gebruiken een deel van hun vermogen om verbeteringen aan te brengen. Daarentegen hebben de vijf jongens in het schuurtje geen kapitaal. Zij worden hierdoor gedwongen om anders te kijken, een andere benaderingswijze te kiezen en creatief te zijn. Er ontstaat iets nieuws – iets disruptiefs – door die vindingrijke manier van denken. En gevestigde bedrijven zijn het vermogen verloren om hier succesvol op te reageren.

Bewapen jouw organisatie tegen disruptieve technologieën

Hieronder drie tips voor grote bedrijven die zich wel willen bewapenen tegen disruptieve technologieën:

1) Omarm een groei mindset

Volgens consultant en hoogleraar, Peter Drucker (1909 – 2005), is het niet voldoende om als bedrijf te willen leren, het is noodzakelijk om te weten hoe je leert en processen in te richten om dit te faciliteren. Doe je dit niet, dan komt de organisatie onder een deken van onwetendheid te liggen. Creëer een bedrijfscultuur waarin mensen gestimuleerd worden om zich in te leven in de klant, durven te falen, leren van elkaar en andere organisaties, en waarin nieuwsgierigheid wordt beloond.

2) Faciliteer on-the-job training

Digitale transformaties vragen om nieuwe skills. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat medewerkers 70% van hun kennis tijdens het werk vergaren, 20% via coaching en feedback, en 10% via trainingen en cursussen.

Stel dat jij koelcontainers verhuurt en voor een nieuw service management systeem hebt gekozen. Jouw service monteurs dienen vanaf dat moment niet alleen het koudemiddel te wisselen in de koelcontainers, maar ook met het nieuwe service management systeem te werken. Als zij goed met het nieuwe systeem weten om te gaan, ontvangen zij de juiste informatie op het juiste moment. Daarnaast zullen zij moeten leren hoe zij informatie invoeren, zodat collega’s altijd op de hoogte zijn van de status van de machines.

Wil je als bedrijf echt anders gaan werken, realiseer je dan dat een nieuw systeem impact heeft op de werkwijze van medewerkers. Als organisatie dien je dit vooraf helder te communiceren én jouw mensen de tijd en ruimte geven om tijdens het uitvoeren van hun werkwerkzaamheden te leren. Zorg voor goede on-the-job trainingen.

3) Profiteer van kleine interactieve projecten

Met kleine interactieve projecten gaan weinig kosten gepaard en leer je snel wat er voor jouw bedrijf wel en niet werkt. Zo kun je goed zien of de innovatie die jij voor ogen hebt ook economisch en technisch mogelijk is. Een goede methode om dit te doen is: Rapid Prototyping. Wij schreven eerder een blog over deze snelle workflow.

Wil jij jouw organisatie bewapenen tegen disruptieve innovaties én zelf slim innoveren met behulp van kleinschalige interactieve projecten? Neem contact op met ons op. Wij zitten inmiddels niet meer in een schuurtje, maar hebben wel de noodzakelijke vindingrijke mindset. Je leest hier meer over ons.