Beheer op Afstand: Remote monitoring vs Remote Control

Beheer op Afstand: Remote monitoring vs Remote Control

Beheer op afstand wint aan terrein! Met name industriële bedrijven willen goed geïnformeerd worden over dé manier waarop zij hun machines op afstand kunnen volgen. Beheer op afstand kan in twee categorieën worden ingedeeld: Remote Monitoring of Remote Control. Vandaag laten wij beknopt het verschil tussen die twee zien, zodat je een beter beeld krijgt welke het beste bij jouw organisatie past.

Remote Monitoring

Remote Monitoring is geschikt voor machines die veel verplaatst worden of die over het algemeen maar een paar updates per dag nodig hebben. Wil je specifieke meldingen ontvangen van bepaalde gebeurtenissen, zoals een storing, dan zit je ook goed bij Remote Monitoring. Doordat er bij Remote Monitoring maar weinig updates worden verstuurd, wordt er weinig data en/of stroom verbruikt en is het goedkoop en energie efficiënt. Een mooi voordeel!

Remote Monitoring kan bijvoorbeeld worden gebruikt om mobiele drogers te volgen. Mobiele bouwdrogers worden gebruikt om natte bouwplaatsen droog te maken, zodat er bijvoorbeeld gestuct kan worden. Deze drogers staan vaak enkele weken op een bouwplaats en het is niet noodzakelijk om continu updates te ontvangen, maar slechts 1 à 2 keer per dag of als er een probleem is.

Remote Control

Remote Control is geschikt voor machines die vast opgesteld staan, lokaal internet hebben en waar een stroomaansluiting is. Het grote voordeel van Remote Control is dat je vanaf een afstand software updates kunt doen, storingen kunt oplossen en heel precies inzicht krijgt in het gebruik van de machine. Echter, doordat er veel data wordt verstuurd, is Remote Control niet bepaald energie efficiënt.

Remote Control stelt je in de gelegenheid om jouw machines vanaf elke plek in de wereld te besturen alsof je ernaast staat. Een VPN tunnel (Virtual Private Network), een encrypted link, verbindt de computer met een scherm. Dit scherm is jouw controlepaneel en exact hetzelfde als het controlepaneel dat bij de machine staat.

Zo hebben wij onlangs de mogelijkheden voor een industriële bakkerij in kaart gebracht. Met hun broodbakmachines produceren zij een paar duizenden broodjes per uur. Middels Remote Control kunnen zij onder andere de broodbakmachines aan/uit zetten en de temperatuur afstellen. Met het computersysteem en de sensoren wordt de machine aangestuurd en kan het broodbakproces – vanaf het begin tot het eind – van een afstand worden geregeld. Het systeem zorgt er zelfs voor dat de broodjes recht naast elkaar liggen, aan alle kanten goed gebakken worden en na afloop in een zak worden geschoven.

Wij vinden het een mooie ontwikkeling dat de nieuwsgierigheid naar beheer op afstand bij industriële bedrijven groeit. Zo kunnen er steeds meer businesscases ontsloten worden met behulp van nieuwe technologie. Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen over Remote Monitoring of Remote Control? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag voor jou aan de slag.

Roaring IoT: 3 bruikbare trends in 2020

Roaring IoT: 3 bruikbare trends in 2020

De roaring twenties, de jaren twintig van de 20e eeuw. Het was de tijd van de jazz en de tijd waarin vrouwen hun strakke korset voorgoed inruilden voor lekker zittende jurkjes. De Verenigde Staten kwam op als wereldmacht en in Nederland begon men met de Zuiderzeewerken.

Hoe zal over honderd jaar het tweede decennium van de 21e eeuw bekend staan? Wanneer je googled, vind je als IoT trends voor 2020: Edge Computing, Blockchain Innovaties, Artificial Intelligence en Smart City Applicaties. Fancy termen! Maar waar bedrijven eigenlijk mee zitten zijn onder andere de volgende vraagstukken: Hoe moet ik naar de Cloud gaan? Hoe richt ik mijn ERP systeem in? Hoe zorg ik ervoor dat mijn mensen de juiste data invoeren? Hoe verbind ik onze interne systemen? En hoe zorg ik ervoor dat we digitaal werken?

Ontvang de gratis Digitalisatie Starter Doc

Xeelas speelt in op thema’s waar bedrijven dagelijks mee worstelen en ontwikkelt techniek die nieuwe businesscases mogelijk maakt door een daling van de operationele kosten. Wij zien dat in 2020 de techniek en de economische mogelijkheden elkaar op de volgende drie vlakken kruisen.

1. Hardware wordt specifieker en goedkoper

In 2020 worden de kastjes in de machines goedkoper én krijgen deze meer functionaliteiten dan alleen locatiebepaling. Momenteel is 90% van het aanbod in de markt langer dan vijf jaar geleden ontwikkeld en dus verouderd. Er zijn inmiddels betere en goedkopere opties die recent zijn ontwikkeld. Zo zijn wij ook in staat om onze hardware 50% goedkoper te produceren en met meer functionaliteiten. Dit komt onder andere doordat er steeds betere en goedkopere chips beschikbaar zijn. De Wet van Moore is nog steeds alive and kicking!

2. Bestaande systemen worden de sleutel

Dit jaar worden IoT devices steeds meer verbonden aan de systemen die bedrijven al hebben. Dat is de sleutel tot een goedwerkende IoT applicatie. Onze klanten zitten niet te wachten op meer portals waarop ingelogd moet worden en die een versplintering van informatie geven. Als bedrijf wil je toch echt alles in de eigen beheeromgeving hebben. In 2020 ligt de nadruk daarom op bestaande software applicaties van bedrijven. Daarin zullen updates automatisch plaatsvinden met betrekking tot de locatie, de toestand en de status van materieel.

3. Sensor metingen in combinatie met data analyse

Een van de belangrijkste innovaties in het komende decennium is het combineren van sensor metingen met data analyse. Neem bijvoorbeeld een koelcontainer: met onze hardware meten we de temperatuur, de deuropeningen en wanneer de chiller aan springt. Laten we hier een algoritme op los, dan wordt het een nieuwe businesscase. Het algoritme zal ons vertellen hoe we, met een minimaal aantal chiller draaiuren, de gewenste temperatuur kunnen vasthouden. Het resultaat: een aanzienlijke energie besparing en een perfect gekoelde lading.

In 2020 zal IoT nog meer businesscases gaan ontsluiten. Dit biedt een legio aan mogelijkheden voor bedrijven. Zo hebben wij onlangs de Xeelas Retour App ontwikkeld voor bedrijven die machines verhuren.

Ben je benieuwd hoe of welke van onze technieken jouw organisatie verder kunnen helpen groeien in 2020? Doe dan nu onze Digitaliseringsscan of ga naar iot-roars.com voor de Roaring IoT 20’s campagne..