Blog

A must have voor digitale transformatie

Dick Klaassen

dec 18, 2019 | blog

Alles is vibratie, alles is energie! Dit is de derde van de zeven natuurwetten. Albert Einstein (1879 –1955) had het hier al over. Deze wet staat aan de basis van de versnellingsmeter, oftewel, de accelerometer. Het is een goedkoop sensortje dat flink wordt onderkend, maar waar wij allemaal dagelijks gebruik van maken. Daarnaast enorm interessant voor de digitale transformatie van jouw organisatie.

Een accelerometer is bijvoorbeeld één van de belangrijkste onderdelen in de mobiele telefoon. Het meet bewegingen, registreert deze en vertaalt die in actie. Door een fysieke impact kan het algoritme de benodigde software op de mobiel telefoon activeren: zo is het bekijken van een video prettiger als het scherm van je mobiel wordt uitgebreid naar een liggend formaat. Als jij de telefoon een kwartslag draait, draait het scherm daarom mee. Dit is alleen mogelijk met een accelerometer.

Wat is een accelerometer?

Een accelerometer is een MEMS systeem, dat staat voor Micro Elektromechanische Systemen. Die meet over drie assen over de breedte: de X, Y en Z as. In de meter is er sprake van een afstand tussen twee polen. Door beweging verandert de elektrische stroming tussen die twee polen en ontstaat er een verandering in het elektrische signaal. Dat maakt dat je een versnelling kan meten en heel nauwkeurig ziet hoe iets vibreert: de zogeheten G kracht. Hoe meer polen, hoe groter het bereik, hoe nauwkeuriger de meeting.

Waar wordt de accelerometer zoal voor gebruikt?

Voorbeeld 1. Locatiebepaling van machines

Onze versnellingsmeter is gekoppeld aan de GPS meting. Als een machine gedurende een bepaalde periode op dezelfde plek blijft staan, geven wij niet elke dag de locatie van die plek door. Dat gebeurt alleen wanneer het nodig is, zoals wanneer de machine wordt verplaatst. Op deze manier werken wij energie efficiënt en is er sprake van een langere batterijduur. Wij schreven hier eerder over in onze blog: Xeelas brengt ruimtevaarttechnologie naar de bouwplaats.

Voorbeeld 2. Laad- en transporttijd bepalen

Elke beweging heeft een andere frequentie en zijn eigen trillingshandtekening. De Xeelas developers hebben de accelerometer geleerd om al die diverse patronen van elkaar te onderscheiden. De accelerometer pikt een bepaalde trilling op. Het patroon van deze trilling varieert naar gelang de bewegingen. Het patroon is anders wanneer bijvoorbeeld een aggregaat (met onze node met de accelerometer erin) door een heftruck wordt verplaatst, wanneer deze op een stilstaande vrachtwagen staat en wanneer de aggregaat op een rijdende vrachtwagen staat. Zo bepalen wij bijvoorbeeld voor onze logistieke klanten hoelang de laad-, transport- en wachttijden zijn van aggregaten en brandstoftanks.

Voorbeeld 3. Voordelig bandenspanning meten

State of the art vrachtwagens hebben sensoren in hun banden om bijvoorbeeld de bandendruk te kunnen vaststellen. Xeelas kan met de accelerometer in de node, hetzelfde doel bereiken. Hiermee bespaar je aan installatietijd en hardware kosten, want je hoeft slechts één apparaatje op de vrachtwagen te installeren. In de toekomst kunnen we zelfs aan de hand van deze trillingen zien of de beladingsgraad goed is, advies geven over het rijgedrag van de chauffeur en technische problemen van de trailer of vrachtwagen tijdig spotten. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

De mogelijkheden zijn oneindig

Met de accelerometer en het juiste algoritme kun je dus méér dan hierboven is genoemd. Op termijn zullen wij jou hierover informeren. Onze ingenieurs blijven namelijk nieuwe algoritmes ontwikkelen om heel nauwkeurig bewegingen van materieel te meten, te analyseren en door te geven welke acties hierop dienen te volgen. Kortom, meer algoritmes voor meer toepassingen!

Alles is vibratie, alles is energie! Als je algoritme goed is, dan is er geen limiet aan wat je kan meten. Internet of Things staat nu nog in de kinderschoenen, maar Xeelas en andere pioniers timmeren iedere dag aan de weg.

Ben je benieuwd hoe jouw organisatie met een simpel apparaatje als de accelerometer en het juiste algoritme grote sprongen voorwaarts kan maken? Wil jij slimmer, kostenbesparender en efficiënter werken? Neem contact met ons op. Wij kijken uit naar jouw vragen.