Blog

Beheer op Afstand: Remote monitoring vs Remote Control

Dick Klaassen

jan 28, 2020 | blog

Beheer op afstand wint aan terrein! Met name industriële bedrijven willen goed geïnformeerd worden over dé manier waarop zij hun machines op afstand kunnen volgen. Beheer op afstand kan in twee categorieën worden ingedeeld: Remote Monitoring of Remote Control. Vandaag laten wij beknopt het verschil tussen die twee zien, zodat je een beter beeld krijgt welke het beste bij jouw organisatie past.

Remote Monitoring

Remote Monitoring is geschikt voor machines die veel verplaatst worden of die over het algemeen maar een paar updates per dag nodig hebben. Wil je specifieke meldingen ontvangen van bepaalde gebeurtenissen, zoals een storing, dan zit je ook goed bij Remote Monitoring. Doordat er bij Remote Monitoring maar weinig updates worden verstuurd, wordt er weinig data en/of stroom verbruikt en is het goedkoop en energie efficiënt. Een mooi voordeel!

Remote Monitoring kan bijvoorbeeld worden gebruikt om mobiele drogers te volgen. Mobiele bouwdrogers worden gebruikt om natte bouwplaatsen droog te maken, zodat er bijvoorbeeld gestuct kan worden. Deze drogers staan vaak enkele weken op een bouwplaats en het is niet noodzakelijk om continu updates te ontvangen, maar slechts 1 à 2 keer per dag of als er een probleem is.

Remote Control

Remote Control is geschikt voor machines die vast opgesteld staan, lokaal internet hebben en waar een stroomaansluiting is. Het grote voordeel van Remote Control is dat je vanaf een afstand software updates kunt doen, storingen kunt oplossen en heel precies inzicht krijgt in het gebruik van de machine. Echter, doordat er veel data wordt verstuurd, is Remote Control niet bepaald energie efficiënt.

Remote Control stelt je in de gelegenheid om jouw machines vanaf elke plek in de wereld te besturen alsof je ernaast staat. Een VPN tunnel (Virtual Private Network), een encrypted link, verbindt de computer met een scherm. Dit scherm is jouw controlepaneel en exact hetzelfde als het controlepaneel dat bij de machine staat.

Zo hebben wij onlangs de mogelijkheden voor een industriële bakkerij in kaart gebracht. Met hun broodbakmachines produceren zij een paar duizenden broodjes per uur. Middels Remote Control kunnen zij onder andere de broodbakmachines aan/uit zetten en de temperatuur afstellen. Met het computersysteem en de sensoren wordt de machine aangestuurd en kan het broodbakproces – vanaf het begin tot het eind – van een afstand worden geregeld. Het systeem zorgt er zelfs voor dat de broodjes recht naast elkaar liggen, aan alle kanten goed gebakken worden en na afloop in een zak worden geschoven.

Wij vinden het een mooie ontwikkeling dat de nieuwsgierigheid naar beheer op afstand bij industriële bedrijven groeit. Zo kunnen er steeds meer businesscases ontsloten worden met behulp van nieuwe technologie. Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen over Remote Monitoring of Remote Control? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag voor jou aan de slag.