Blog

De Coronacrisis: de meerwaarde van nieuwe technologie is herbevestigd

Dick Klaassen

apr 6, 2020 | blog

Net zoals vele Nederlanders ben ik thuis aan het werk. Achter mijn computer neem ik regelmatig een momentje om mijn gedachten te laten gaan over de Coronapandemie. Het is akelig, daarover bestaat geen twijfel! Tegelijkertijd zie ik ook kansen voor industriële bedrijven. Door de Coronacrisis is meer dan ooit duidelijk geworden hoe technologie de mens kan helpen om met elkaar te connecten en locatie ongebonden te werken. Daarover straks meer.

Ik wil je eerst meenemen naar Venetië. Deze toeristische trekpleister is onlosmakelijk verbonden met een eerdere pandemie: de Zwarte Dood. De Zwarte Dood woedde tussen 1346 en 1351 in Eurazië. Net als Corona ontstond de Zwarte Dood in Azië, in Mongolië om precies te zijn. In die tijd was Venetië een belangrijke handelspost en vormde het de toegangspoort tot West-Europa. Via mensen, vlooien en ratten aan boord van handelsschepen vond de Zwarte Dood bacterie zijn weg naar Venetië en de rest van Europa. In ongeveer vier jaar tijd stierf naar schatting zo’n derde van de Europese bevolking. Dit had verregaande sociale, culturele, politieke en economische gevolgen. Zo verloor men een groot gedeelte van de beroepsbevolking en moest men noodgedwongen opzoek naar nieuwe productieoplossingen. Men nam de eerste stappen richting mechanisatie; het begin van de moderne industriële tijd. Raderen en basale vacuüm pompen werden in de mijnbouw toegepast en het werd door het gebruik van balgen mogelijk ijzer volledig te smelten.

De andere kant van de Coronacrisis

Terug naar het heden. Momenteel zijn de meeste files verdampt en er is een flinke afname in de luchtvervuiling geconstateerd. Venetië was onlangs weer in het nieuws: er varen nu nauwelijks gondels en boten. Hierdoor is het sediment naar de bodem gezakt en is voor het eerst in zestig jaar het water helder. Dit heldere water in Venetië vind ik een mooie metafoor voor de andere kant van de Coronacrisis.

We besteden nu noodgedwongen meer tijd thuis en we krijgen hierdoor veel minder externe prikkels. Dit creëert de mogelijkheid om alles weer eens helder te zien, om zaken in perspectief te plaatsen en te herontdekken wat echt belangrijk is. We worden uit onze comfort zone geschopt. Onze creativiteit wordt geprikkeld. De solidariteit wint weer aan terrein. We krijgen de kans om te bezinnen en ‘het’ anders aan te pakken.

Industriële sector: minder op locatie. Meer technologie gedreven

Momenteel werken we minder op locatie en meer digitaal. We merken niet alleen wat voor een mooie impact dit heeft op de natuur, maar ook hoe makkelijk en tijdbesparend het is om via een internetverbinding contact te maken en samen te werken.

Nu tijdens deze crisis de meerwaarde van nieuwe technologie is herbevestigd, is het cruciaal om door te pakken. Ik voorzie dat na de Coronacrisis de vraag naar technologie gedreven producten en diensten aanzienlijk zal groeien, ook in de industriële sector. Ook hier ziet men steeds meer hoe makkelijk en tijdbesparend het is om via een internetverbinding contact te maken met elkaar en de machines in het veld. Nog meer industriële bedrijven willen op afstand zicht op wat de klant met hun materieel doet. Ze willen het materieel op afstand monitoren en storingen voorkomen, zodat de klant altijd goed werkend materieel heeft. Daarnaast willen kantoormedewerkers precies zien wanneer een machine terugkomt en willen zij direct weten wat voor onderhoud gepleegd moet worden, zodat de machine zo snel mogelijk terug in het veld kan. IoT maakt dit allemaal mogelijk! Kortom, met behulp van slimme technologie zal de dienstverlening in de industriële sector nog scherper worden.

Na de Zwarte Dood pandemie werden de eerste stappen richting mechanisatie gezet. Nu geeft de Coronacrisis een enorme boost aan het onvermijdelijke digitale tijdperk. Laten wij straks – wanneer de tijdelijke maatregelen zijn opgeheven – compleet opgeladen en vol goede moed nog slimmer en duurzamer samenwerken.