Blog

Dit is de essentie van digitale transformatie

Dick Klaassen

dec 31, 2019 | blog

Graag goedkoper en beter! Het staat ieder jaar opnieuw op het verlanglijstje van onze klanten. De eigenaar, aandeelhouders en het managementteam willen elk jaar meer omzet, betere winst en minder kosten.

Waar die bedrijven tegenaan lopen is dat met de oude manier van werken de rek eruit is. Het aannemen van meer mensen betekent niet dat er efficiënter wordt gewerkt. Bovendien betekent meer mensen erbij ook meer kosten. Met digitale transformatie breek je door de barrière. Dit brengt ons bij de essentie van het transformatieproces: het optimaliseren van informatiestromen. We bespreken het hieronder.

Goede informatiestromen

Een monteur heeft het juiste partnummer nodig om een onderdeel te bestellen. Hoe sneller dit gaat, hoe sneller hij aan de slag kan met de reparatie en hoe sneller de machine weer in het veld kan.

Een transportplanner moet weten waar het materieel staat, waar zijn collega’s zich op de weg bevinden en hoe zij zich het snelst kunnen verplaatsen van a naar b.

Een directeur wil de laatste verkoopcijfers hebben om medewerkers goed aan te sturen en stakeholders goed te informeren.

In alle gevallen geldt: hoe sneller de juiste informatie beschikbaar is, hoe effectiever de organisatie werkt. En daarvoor is het belangrijk om goede informatiestromen te creëren. Hieronder vind je drie tips.

1) Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt een informatiestroom als een bloedvat zien. Een bypass is mogelijk, maar het is beter om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dat betekent: gezond leven. Wat wij hiermee willen zeggen is: zorg ervoor dat jouw bedrijf op een gezonde manier met informatie omgaat. Dat iedere werknemer het belang van goede data invoer onderkent, want shit in is shit out. En dat de uitwisseling tussen de verschillende systemen optimaal verloopt.

2) Een goed PDM-systeem

Het is essentieel om een goed PDM-systeem (Product Data Management) te hebben. Een PDM-systeem is een zoekmachine waarmee alle informatie over bijvoorbeeld industriële machines, onderdelen en elektrische tekeningen snel en gemakkelijk vindbaar zijn. Zie het als ‘Google voor machines’. Bij een kapotte machine kan de monteur binnen enkele seconden het benodigde onderdeel vinden en die bestellen.

3) Zorg voor een goede digitale fundering

Jij bouwt toch ook geen huis zonder een goede fundering? Zonder een goede fundering kan het huis scheef komen te staan. De fundering van jouw organisatie is de bestaande IT structuur: de ERP, CRM en financiële software die jouw organisatie gebruikt en hoe de data tussen deze programma’s vloeit. Aan de slag gaan met IoT betekent dat je een verdieping of een dakkapel erbij bouwt, want je voegt data toe aan een bestaand informatiesysteem. Het is de bedoeling dat de nieuwe informatie vrij door de organisatie heen stroomt en op het juiste moment op de juiste plek terechtkomt. ( Ben je benieuwd hoe het is gesteld met jouw digitale fundering? Wellicht is onze digitaliseringsscan iets voor jou. )

Hoe zorg jij ervoor dat data tussen de diverse organisatiesystemen goed stroomt? Wellicht kan het goedkoper en beter. Dat is mogelijk wanneer je aan de slag gaat met de bovenstaande drie tips. Heb je hulp hierbij nodig? Neem dan contact op met Xeelas.