Blog

Hoe Xeelas Van den Bosch helpt om hun vloot te digitaliseren

Dick Klaassen

jul 1, 2020 | blog

Met meer dan 5000 bulk containers en 500 trailers transporteert het familiebedrijf, Van den Bosch, diverse vloeibare en droge bulkstoffen naar de juiste bestemming. In onze vorige blog begonnen wij te vertellen hoe Xeelas Van den Bosch helpt om hun vloot te verbinden. Vandaag vervolgen wij ons verhaal met de implementatiefase van dit digitaliseringstraject.

Digitaliseren met de REDI methode

Xeelas heeft de REDI methode ontwikkeld om het maximale te halen uit ieder digitaal transformatieproces. REDI staat voor REsearch, Development en Implementation. In de research fase ligt de focus op ROI en in de development fase op de ontwikkeling van passende hardware, een backend en front-end. Onze vorige blog ging over de Research en Development fasen in het digitaliseringsproces. De derde en meest uitdagende fase in het traject is de implementatie. Theorie en praktijk moeten hier samenkomen. En er moet goed worden opgelet dat de implementatiekosten binnen het beschikbare budget blijven. Onze engineers houden daarom bij de research en development al rekening met de implementatie door zich te verdiepen in de plaatsbaarheid van de kastjes. De ervaring leert dat wij hiermee de installatietijd verkorten van twee naar één uur en de ROI van een project een enorme boost geven. Ben je benieuwd hoe het precies in zijn werk gaat? Je leest het hieronder.

Fase 3: De implementatiestrategie van Xeelas

De implementatiefase bestaat uit drie stappen. Wij bespreken ze, net als in onze vorige blog, met behulp van de businesscase van Van den Bosch.

Stap 1. Het testen van de inflexibele technologie

In de implementatiefase focussen onze engineers zich eerst op de inflexibele technologie. Daarmee bedoelen wij de embedded hardware componenten, met andere woorden: de kastjes die op de containers worden geplaatst. In tegenstelling tot software zijn die lastig aan te passen. Als een kastje eenmaal in het veld staat, willen wij niet dat deze teruggehaald dient te worden vanwege kinderziektes of omdat het ontwerp toch niet helemaal aansluit. Dat kost tijd en geld. Het kastje moet dus direct goed functioneren.
Wat wij doen is eerst klein testen en vervolgens groots uitrollen.
Bij Van den Bosch zijn onze engineers begonnen met het testen van de functionaliteiten van vijf trailers. Een van de belangrijke testonderdelen was de Review Montage. Samen met een groepje Van den Bosch installateurs hebben we bekeken hoe soepel onze kastjes in de machines worden geplaatst. Nadat de installateurs dit in het veld hadden getest, kwamen wij weer bij elkaar en bespraken wij hun ervaringen. Daaruit bleek dat de energievoorziening lastig verliep. Het geheel was toen nog aangesloten op een verlichtingscircuit. Onze kastjes kregen hierdoor alleen energie als de verlichting aanstond. Daarnaast waren de antenne connectors met de hand aangedraaid en die kwamen los tijdens het rijden.

Stap 2. Opschalen

Het betreft hier een tussenstap voordat we groots uitrollen; er wordt bekeken wat het in de praktijk doet wanneer de organisatie overschakelt. We schalen de test units op van tientallen naar enkele honderd, zonder het organisatieproces te verstoren. Dat doen wij in een geïsoleerde vertical, dus in containers die voor een bepaald product worden gebruikt. In deze vertical wordt op de nieuwe manier met onze kastjes gewerkt en wanneer nodig worden zaken doorontwikkeld.
Bij Van den Bosch hebben wij het nieuwe proces uitgetest in een afgezonderd bedrijfsdeel met 500 units.

Stap 3. De gehele vloot wordt verbonden

De kastjes staan in de machines en de nieuwe werkinstructies zijn helder. De datum kan worden geprikt waarop de organisatie overschakelt naar het nieuwe gedigitaliseerde systeem.

De vloot is officieel verbonden: de Van den Bosch gebruikers hebben 24/7 inzicht in de status van de kastjes in het veld en kunnen hierop anticiperen. De nieuwe manier van werken is getest, uitgewerkt en bij alle medewerkers bekend. Een spannend moment voor iedereen in de organisatie; iets waar wij met zijn allen naartoe hebben gewerkt.

Loop jij al een tijdje met de gedachten rond dat het verstandig is om de volgende stap te maken op digitaliseringsgebied en jouw vloot te verbinden? Vind jij het belangrijk om zo spoedig mogelijk een ROI op je investering te behalen en spreekt de manier waarop Xeelas werkt jou aan? Neem dan nu contact met ons op. Wij zijn benieuwd naar jouw businesscase.