Blog

IoT: to Do or Not to Do?

Dick Klaassen

sep 4, 2019 | blog

IoT maakt een opmars in zowat iedere sector, van de zorg tot aan de bouw. Toch zitten wij regelmatig aan tafel met bedrijfseigenaren, directeuren en managers die klamme handen krijgen wanneer het over IoT gaat. Zij twijfelen of IoT de volgende stap voor hun organisatie moet zijn en geven een hoop redenen om er nog niet aan te beginnen. Drukte door lopende zaken, er is geen budget, de IT strategie is nog niet af of er moet eerst meer onderzoek worden gedaan, zijn enkele argumenten.

Dit kan allemaal waar zijn, maar er kan ook iets anders spelen, zoals: verliesaversie. Verliesaversie is de impuls om een mogelijk verlies te vermijden of te omzeilen. Men is meer bereid om grotere risico’s te nemen om verlies te voorkomen, dan om winst te maken. Verliesaversie maakt het lastig om objectief naar IoT te kijken; onbewust kan men een waslijst aan redenen bedenken om die ene stap niet te maken.

Een ander veelvoorkomend argument om niet aan de slag te gaan met IoT is dat men het huidige systeem prettig vindt werken, of dat de bedrijfseigenaar tien jaar geleden het systeem zelf heeft ontwikkeld. Wanneer dat soort redenen op tafel komen, merken wij dat men niet echt open staat voor de mogelijkheden die nieuwe systemen bieden. En daarmee voorbij gaat aan het feit dat een nieuw systeem zomaar de helft goedkoper kan zijn en meer functionaliteit kan bieden dan het huidige. Dit fenomeen heet Sunk Cost Fallacy. Er is sprake van een emotionele gehechtheid aan een bepaald systeem, mensen of relaties. Die gehechtheid maakt het lastig om van koers te veranderen.

Grijp de kansen de IoT biedt

Het is zonde als je onbewust blind bent voor nieuwe kansen en je bedrijf hierdoor klanten niet meer optimaal bedient. Daarom geven wij hieronder redenen om wel aan de slag te gaan met IoT.

Reden 1. Remote-monitoring

Vaak is het eerste waar bedrijven aan denken: Track & Trace, want daarmee wordt voorkomen dat spullen worden gestolen. Track & Trace is een aantal jaar geleden door bedrijven die ritregistratie software verkopen in het leven geroepen. Maar in 95% van de gevallen is Track & Trace geen goede businesscase. Er moet veel worden gestolen of de aanschafwaarde van de apparatuur moet hoog zijn, wil je hiervan een businesscase maken.

Xeelas richt zich daarom op remote monitoring. Naast een locatie kun jij ook zien hoe jouw klant de machine gebruikt en wat de conditie van de machine is. Hierdoor worden de volgende twee redenen mogelijk en kan de toekomstige dienstverlening van jouw bedrijf op een stevige digitale fundering worden gebouwd.

Reden 2. Klantrelaties

Er is sprake van een goede businesscase wanneer organisaties de relatie met bestaande klanten willen behouden en uitbreiden. Klanten zijn de meest waardevolle activa! Het verbinden van machines brengt jouw organisatie dichter bij klanten, want je kunt precies zien waar klanten jouw machines voor gebruiken en hoe ze die gebruiken. Hierdoor kan je bedrijfsprocessen en services beter afstemmen op hun behoeften en verwachtingen.

Reden 3. Operationele kosten

Als bedrijf zijnde wordt van je verwacht dat je elk jaar met minder kosten beter presteert. Daarom is het niet gek dat veel bedrijven die met IoT aan de slag gaan, het verminderen van operationele kosten als businesscase hebben. In het verlengde hiervan staat het creëren van schaalbaarheid. Met IoT kan je menskracht slimmer inzetten: met hetzelfde aantal of minder mensen kan je meer klanten bedienen. Voor veel bouwgerelateerde bedrijven, vooral diegenen die kampen met personeelstekorten, is dit dé grote meerwaarde van IoT.

Hebben onze redenen jou overtuigd? Wij gaan graag met je aan tafel om te kijken hoe jouw organisatie zo spoedig mogelijk een Return on Investment haalt uit IoT. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.