Blog

Life is but a dream

Dick Klaassen

apr 21, 2020 | blog

“We are asleep. Our Life is a dream. But we wake up sometimes, just enough to know that we are dreaming.” ~ Ludwig Wittgenstein

We hebben in het afgelopen jaar verschillende onderwerpen besproken ten aanzien van digitalisering en alles wat erbij komt kijken. Maar eigenlijk is niets zo belangrijk als waar we het in deze blog over gaan hebben.

Terug in de tijd

Ik neem je even mee naar de tijd toen ik nog in loondienst werkte. Ik vond dat het anders moest en dat het beter kon. Iedere keer wanneer ik mijn suggesties op tafel legde, kreeg ik als response van mijn leidinggevenden: “Nee, we gaan het niet zo doen.” Op een gegeven moment had ik het gevoel dat de potentie van mijn suggesties niet werd gezien. Stap voor stap ontstond het idee om mijn eigen bedrijf op te richten waar ik mijn visie kon verwezenlijken. Iedere keer wanneer ik weer een nee te horen kreeg dacht ik: wacht maar tot ik mijn eigen bedrijf ben gestart. Dat gaat een succes worden en dan klop jij bij mij aan voor advies.

De sleutel van de ondernemer

Als ik reflecteer op mijn gedachten in de tijd dat ik nog in loondienst werkte, zie ik dat ik voornamelijk dacht vanuit het ‘ik’ perspectief: het draaide om mijn visie, mijn mening en over wat ik anders zou doen. Inmiddels bestaat mijn bedrijf vier jaar en hoe langer ik leiding geef, hoe meer ik erachter kom dat het niet valide is wat ik toentertijd dacht. De sleutel van het ondernemen is namelijk de ander!
Xeelas heeft bijvoorbeeld een jonge hardware engineer met een enorme potentie om over een paar jaar zelf een bedrijf te leiden. Hij is breed inzetbaar en zit vol met goede ideeën. Bij zijn vorige werkgevers had hij het gevoel dat hij werd onderschat vanwege zijn jonge leeftijd.

Wij hebben ook een super enthousiaste software engineer in ons team, die dusdanig in zijn werk opgaat dat hij vaak de tijd vergeet. Regelmatig ontgaat het hem dat we een teamvergadering hebben, maar wanneer hij komt, levert hij altijd fraaie code af.

Onze Indiase vrouwelijke engineer is erg begaan met de positie van vrouwen in haar land. In India worden miljoenen vrouwen niet gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen. Voor haar is zelfontplooiing erg belangrijk, daarom wil zij graag een voorbeeldfunctie vervullen. Dat doet ze met verve.

Mede door deze mensen is mijn mindset in de afgelopen jaren veranderd. Als ondernemer en werkgever is het faciliteren van een omgeving waar mensen tot hun recht komen een prioriteit geworden. Een andere prioriteit is dat wij als team middels techniek onze klanten helpen iets te bouwen dat hen in de gelegenheid stelt hun klanten nog beter en sneller van dienst te zijn.

Morele dilemma’s

In de afgelopen vier jaar heb ik ook ontdekt dat ondernemen vol met morele dillema’s zit. Zo kwam ik een bronbemaler tegen die een nieuwe app wilde hebben om werkbonnen in te verwerken. Uiteraard kunnen wij deze uitbreiding op maat maken; dit gaat wel gepaard met aanzienlijke kosten. Een week later kwam ik een softwarebedrijf tegen dat de werkbonnen app al helemaal klaar had liggen. Hiermee zou de bronbemaler significant kosten besparen, maar het zou Xeelas initieel een klant en werk kosten. Wat doe je in zo’n geval? Doordat bij ons de focus ligt op het helpen van de klant, is zo’n dillemma opeens geen dilemma meer. De uitkomst is dat de bronbemaler en het softwarebedrijf binnenkort starten met een pilot. Beide partijen zijn erg blij met de samenwerking.

Door de verschuiving in mijn focus ben ik anders naar het leven gaan kijken. Door de huidige Corona situatie zie ik dat Wittgenstein gelijk heeft. We leven in een wereld die geregeerd wordt door de verhalen die we onszelf hebben wijsgemaakt. We hebben altijd haast, we stellen hoge doelen en zijn monetair gericht. Hierdoor zien we vaak niet wat echt belangrijk is; in mijn optiek is dat de band die we met de ander hebben en in het verlengde daarvan de band die we met onszelf hebben. Dit is weer duidelijk geworden doordat we het nu noodgedwongen even rustiger aandoen. Een mooie les! Ik hoop dat deze crisis ertoe leidt dat we ons minder laten leven door de dagelijkse beslommeringen.

De Challenge

De Xeelas engineers bijten zich graag vast in uitdagende use cases en maken regelmatig proefconcepten om te laten zien hoe nieuwe techniek werkt. Daarom hebben wij in een vorige blog een challenge georganiseerd en een gratis proefconcept weggegeven. Lees meer hierover in deze blog.

Naar aanleiding van de superleuke reacties die we hebben ontvangen, hebben we besloten om deze actie te verlengen. We zien dat we mensen hier echt mee helpen. Een proefconcept helpt bedrijven om prioriteiten te stellen en het geeft een goed inzicht in wat IoT voor hun kan doen. Dit gunnen we ieder bedrijf!

Grijp deze kans

Heb jij een interessante use case die om een oplossing vraagt? Omschrijf kort en bondig de use case en mail deze voor 1 oktober 2020 naar: info@xeelas.nl. Heb je vragen over deze challenge? Stuur een berichtje of bel +31 26 8487 043.