Blog

Nieuwe uitdagingen voor industriële bedrijven

Dick Klaassen

mrt 11, 2020 | blog

The Times they are A-changing zong Bob Dylan in 1964. Hij zong over hoe de wereld aan het veranderen was. Het lied past ook in de huidige tijd waarin het industriële tijdperk steeds meer plaatsmaakt voor het digitale tijdperk. En industriële bedrijven voor nieuwe uitdagingen komen te staan.

In het industriële tijdperk lag de focus op het product en de productlijnen. Bedrijven deden een kapitaalinvestering in de productlijn en dat moest wat opleveren. Degenen die de productielijn zo efficiënt mogelijk hadden ingericht, konden hun product voor een lage prijs aanbieden en veel verkopen. Zij hadden een schaalvoordeel en zij regeerden de economie. Bedrijven als Ford en Wal-Mart bijvoorbeeld. Echter, het probleem bij de schaaleconomie was dat het schalen best wel lang duurde.

Het optimaliseren van tijd

In het digitale tijdperk regeert software de wereld. Software schaalt makkelijk. Als industrieel bedrijf kom je hierdoor voor nieuwe uitdagingen te staan, namelijk zorgen dat je het juiste klantprobleem tackelt en deze sneller dan andere partijen oplost. Snelheid is belangrijker geworden dan efficiënt produceren.

Bij het tackelen van het juiste klantprobleem dien je rekening te houden met het feit dat de klant tegenwoordig niet meer opzoek is naar producten, maar naar ervaringen. De klant heeft bijvoorbeeld een aggregaat of koelcontainer nodig, maar zoekt een ervaring. Hiermee is de maatstaf van de economie veranderd! Het gaat nu niet meer over: ik wil mijn product zo goedkoop mogelijk leveren. Maar over: hoe prettig ervaren mijn klanten het verkrijgen van mijn product. Hoe zorg ik ervoor dat het snel wordt geleverd. Dat ze met een klik konden bestellen. Dat mensen onthouden wat ik voor ze heb betekend.

Daarnaast dienen advies en ondersteuning vanuit jou als leverancier te komen. Jij informeert de klant dat hij/zij nog betere ervaringen zal hebben, als het product op deze of op die wijze wordt gebruikt. Om de klant de juiste gebruikstips te kunnen geven moet jij van A tot Z bekend zijn met zijn/haar problemen en behoeften. Het polsen van die problemen en behoeften heet een inefficiënte verkenning. Je zet bijvoorbeeld zes lijntjes uit, net als een visser die met meerdere hengels vist. Heb je beet bij lijntje drie, dan ga je razendsnel schalen. In een door snelheid geregeerde economie draait het dus om ‘return on options’ (over een aantal investeringen één return) in plaats van om een ‘return on investment’. Het hebben van slimme netwerken zijn de sleutel hierin.

De pioniers

Amazon, Alibaba, Coolblue en Google werken op deze manier. Zij hebben een netwerk gecreëerd. Zij maken hardware waardoor ze een fysieke verbinding met de klant hebben en inzicht krijgen in wat triggert. De service die zij bieden is inmiddels dé norm geworden: met één klik bestellen, persoonlijke ervaringen, nieuwe features en ‘just in time’ delivery. Ook jouw klanten verwachten dé service die zij van dit soort bedrijven krijgen. Hoe maak jij dit waar?

Kies de juiste ontwikkelpartner

In de wereld van snelheid heeft jouw bedrijf een ontwikkelpartner nodig die de kennis, kunde en technologie in huis heeft om jouw bedrijf te helpen het juiste klantprobleem te tackelen en daar snel op in te spelen. Dat lukt jou niet langer met een partij voor de hardware, een andere partij die de software levert en weer een andere partij die de website onderhoudt. Je hebt één partij nodig die op hele kleine schaal proefjes doet en de lijntjes klaarzet. Die door snelle iteratie er goedkoop achter komt welke optie het beste is. En die doorontwikkelt terwijl jij het product en de bijbehorende dienst verder uitrolt.

The Times they are A-changing! Heeft dit verhaal jou aan het denken gezet? Heb je bedrijfsspecifieke vragen hoe jij ‘return on options’ behaald? Of wil je sparren over de huidige koers van jouw bedrijf? Neem dan contact op met Xeelas. Wij maken graag tijd voor jou vrij.