Blog

Radarsensoren, een aanwinst voor inhoudsmetingen

Dick Klaassen

nov 20, 2019 | blog

Radarmetingen worden gebruikt in vliegtuigen, schepen, auto’s, raketten en drones. Maar heb je er wel eens aan gedacht dat Radarsensoren ook interessant kunnen zijn voor jouw organisatie? Vandaag lees je meer over hoe Radars werken, de geschiedenis en de voordelen. Zo krijg jij een idee of jouw organisatie kan profiteren van Radarsensoren, bijvoorbeeld bij het doen van inhoudsmetingen.

Hoe werken Radars?

Radar staat voor RAdio Detectie And Ranging. Radars werken op basis van ‘time of flight’. Hoe lang een signaal onderweg is geweest, bepaalt de afstand. Radars zenden via een antenne radiogolven uit en ontvangen een gereflecteerde radiostraling (echo) terug. Doordat het op het object reflecteert, komen er radiosignalen terug en hierdoor krijg je een goede locatie of beeld van het object. Aan de hand van de echo kan een aantal gegevens van het object worden bepaald, zoals richting, afstand, hoogte en snelheid. Radars zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten, afhankelijk van het gebruik.

Zo kunnen boerenbedrijven de inhoud van veevoeder silo’s exact bepalen met behulp van een sensor gebaseerd op Radartechnologie. Zonder de sensor blijft het een grove schatting en kunnen zij er gemakkelijk honderden kilo’s naast zitten. Het veevoer in een silo vormt zich namelijk aan de bovenkant in een punt, omdat de silo vanaf de bovenkant wordt gevuld. De meeste inhoudsmetingen, zoals ultrasone metingen, meten alleen de afstand tot een object. Hierdoor kunnen die systemen het veevoer in de puntvorm niet goed meten en krijg je altijd een vertekend beeld. Met een Radar in combinatie met Machine Learning kan het wel.

De Historie van Radars

Radars komen uit de negentiende eeuw. In 1886 werkt de Duitse natuurkundige Heinrich Hertz er al mee. Hij wordt gezien als de uitvinder van de Radar.

Vanaf 1930 tot 1940 werd de Radar doorontwikkeld en steeds meer in gebruik genomen in Amerika, Duitsland, Japan, Frankrijk en ook in ons eigen land. Het bedrijf dat zich toentertijd in ons land bezighield met Radars was de Hollandse Signaal Apparaten, tegenwoordig bekend onder de naam Thales.

In 1939 was de Radar een cruciaal instrument voor de Britten. Het Britse leger was namelijk in staat om hun kust te beschermen en de luchtoorlog tegen de Duitsers te winnen met behulp van het Chain Home-radarsysteem.

De voordelen van het gebruik van Radars

Moderne Radarsensoren bieden twee voordelen voor hedendaagse bedrijven. Wij bespreken deze hieronder.

1) Low Power

Radars kun je energie efficiënt maken. Xeelas doet dit bijvoorbeeld met behulp van ruimtevaarttechnologie. Door een Radarsensor toe te passen, gaat de batterij van ons standalone IoT systeem enorm lang mee.

2) Kostenvoordeel

Door gebruik te maken van Radarsensoren en Machine Learning, krijg je een uitstekend beeld van iedere vorm. Ideaal voor inhoudsmetingen. (Denk weer even aan het voorbeeld van de veevoeder silo). Doordat jij een precieze weergave van de inhoud krijgt, kun je het bijvullen nauwkeurig plannen. En dit gaat gepaard met een aanzienlijk kostenvoordeel.

Zijn het doen van adequate inhoudsmetingen een belangrijk onderdeel van jouw bedrijfsproces. En ben jij naar aanleiding van deze blog benieuwd geworden naar de mogelijkheden met sensoren? Neem dan nu contact op.