Blog

Roaring IoT: 3 bruikbare trends in 2020

Dick Klaassen

jan 14, 2020 | blog

De roaring twenties, de jaren twintig van de 20e eeuw. Het was de tijd van de jazz en de tijd waarin vrouwen hun strakke korset voorgoed inruilden voor lekker zittende jurkjes. De Verenigde Staten kwam op als wereldmacht en in Nederland begon men met de Zuiderzeewerken.

Hoe zal over honderd jaar het tweede decennium van de 21e eeuw bekend staan? Wanneer je googled, vind je als IoT trends voor 2020: Edge Computing, Blockchain Innovaties, Artificial Intelligence en Smart City Applicaties. Fancy termen! Maar waar bedrijven eigenlijk mee zitten zijn onder andere de volgende vraagstukken: Hoe moet ik naar de Cloud gaan? Hoe richt ik mijn ERP systeem in? Hoe zorg ik ervoor dat mijn mensen de juiste data invoeren? Hoe verbind ik onze interne systemen? En hoe zorg ik ervoor dat we digitaal werken?

Ontvang de gratis Digitalisatie Starter Doc

Xeelas speelt in op thema’s waar bedrijven dagelijks mee worstelen en ontwikkelt techniek die nieuwe businesscases mogelijk maakt door een daling van de operationele kosten. Wij zien dat in 2020 de techniek en de economische mogelijkheden elkaar op de volgende drie vlakken kruisen.

1. Hardware wordt specifieker en goedkoper

In 2020 worden de kastjes in de machines goedkoper én krijgen deze meer functionaliteiten dan alleen locatiebepaling. Momenteel is 90% van het aanbod in de markt langer dan vijf jaar geleden ontwikkeld en dus verouderd. Er zijn inmiddels betere en goedkopere opties die recent zijn ontwikkeld. Zo zijn wij ook in staat om onze hardware 50% goedkoper te produceren en met meer functionaliteiten. Dit komt onder andere doordat er steeds betere en goedkopere chips beschikbaar zijn. De Wet van Moore is nog steeds alive and kicking!

2. Bestaande systemen worden de sleutel

Dit jaar worden IoT devices steeds meer verbonden aan de systemen die bedrijven al hebben. Dat is de sleutel tot een goedwerkende IoT applicatie. Onze klanten zitten niet te wachten op meer portals waarop ingelogd moet worden en die een versplintering van informatie geven. Als bedrijf wil je toch echt alles in de eigen beheeromgeving hebben. In 2020 ligt de nadruk daarom op bestaande software applicaties van bedrijven. Daarin zullen updates automatisch plaatsvinden met betrekking tot de locatie, de toestand en de status van materieel.

3. Sensor metingen in combinatie met data analyse

Een van de belangrijkste innovaties in het komende decennium is het combineren van sensor metingen met data analyse. Neem bijvoorbeeld een koelcontainer: met onze hardware meten we de temperatuur, de deuropeningen en wanneer de chiller aan springt. Laten we hier een algoritme op los, dan wordt het een nieuwe businesscase. Het algoritme zal ons vertellen hoe we, met een minimaal aantal chiller draaiuren, de gewenste temperatuur kunnen vasthouden. Het resultaat: een aanzienlijke energie besparing en een perfect gekoelde lading.

In 2020 zal IoT nog meer businesscases gaan ontsluiten. Dit biedt een legio aan mogelijkheden voor bedrijven. Zo hebben wij onlangs de Xeelas Retour App ontwikkeld voor bedrijven die machines verhuren.

Ben je benieuwd hoe of welke van onze technieken jouw organisatie verder kunnen helpen groeien in 2020? Doe dan nu onze Digitaliseringsscan of ga naar iot-roars.com voor de Roaring IoT 20’s campagne..