Blog

Slim Ondernemen en Proactief Managen in het digitale tijdperk

Dick Klaassen

mrt 1, 2019 | blog

Wij zien dat veel van onze klanten het lastig vinden om hun bedrijfsstrategie en IT -strategie op elkaar te laten aansluiten. Het is het grote management dilemma van deze tijd. De wet van Martec (2013, Scott Brinker) bespreekt dit dilemma. Deze luidt:

“Technologie verandert exponentieel;
organisaties veranderen logaritmisch”.

Hieronder de grafische weergave van de wet van Martec.

Een ieder kan de snelheid van technologische ontwikkelingen in de wereld zien en de meeste van ons voelen de impact dagelijks. De vakgebieden psychologie en sociologie leren ons dat zowel individuen als groepen tijd nodig hebben om in hun denken en gedrag te veranderen. Dat betekent dat ook organisaties – hoe zij denken en zich gedragen ​​– moeizaam en traag veranderen. In de context van de wet van Martec verliezen zij kostbare tijd, want technologische ontwikkelingen wachten niet. Daar tegenover staat dat je verandering in organisaties niet kunt forceren.

Technologie verandert dus sneller dan organisaties veranderingen kunnen absorberen. Volgens de wet van Martec ontstaat er hierdoor een steeds groter wordende kloof tussen de technologische ontwikkelingen en het aanpassingsvermogen van de organisatie.

Maar wat is dan een goede aanpak om toch zoveel als mogelijk mee te gaan in het digitale tijdperk?

Slim Ondernemen en Proactief Managen

Jij kunt jouw organisatie op eigen tempo mee laten veranderen met de technologische ontwikkelingen. De clou is KEUZES MAKEN! Continue en snel dienen er binnen de organisatie knopen te worden doorgehakt met betrekking tot welke nieuwe technologieën met de organisatie matchen. Welke het beste kunnen worden opgenomen in de activiteiten en de cultuur van de organisatie. Gooi die halfbakken ideeën en probeersels in de prullenbak. En stel jezelf de vraag: hoe krijg ik mijn medewerkers vanuit een ‘we moeten’ mindset naar een ‘we willen’ mindset? Kortom, de essentie van goed technologiemanagement is proactief managen en slim ondernemen door bewust te kiezen en helder te hebben welke technologische veranderingen het beste aansluiten bij de algemene strategie van de organisatie.

Wil jij slim ondernemen en proactief managen in het digitale tijdperk? Kan jij hulp hierbij gebruiken? Ben jij benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen? Neem dan nu contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

PS: Ga eens voor jezelf na:

  • Herken jij de veronderstellingen van de wet van Martec in jouw organisatie?
  • Zie jij oplossingen voor de kloof tussen snelle technologische ontwikkelingen en het aanpassingsvermogen van jouw organisatie?