Blog

Xeelas brengt ruimtevaarttechnologie naar de bouwplaats

Dick Klaassen

mrt 7, 2019 | blog

Als het in de ruimte goed werkt, dan werkt het uitstekend op de bouwplaats! In de ruimte staan kwaliteit en hightech engineering voorop; de materialen moeten in de meest extreme omstandigheden werken. Dit is ook de standaard die Xeelas voor zijn producten op aarde hanteert. Op de bouwplaats wil je dat alles zo efficiënt mogelijk verloopt en dan heb jij uitstekende IoT technologie nodig. Met behulp van de Russische mechanische engineer Pavel, alias ‘Rocket man’, hebben wij ons product ontwerp geoptimaliseerd.

 

Pavel heeft jarenlang in de ruimtevaartsector gewerkt en is een kei van een ontwerper. Hij wil niet teveel over zijn werkverleden praten. “Some projects are still classified”, aldus Pavel. Gelukkig licht hij een tipje van de sluier op en vertelt: “I was the Team Lead engineer for KHARTRON ICBM SS-18 ‘Satan’ control systems. I have worked on the control systems of the  Energia rocket, solar panels and a variety of other projects.” Hij stuurt vervolgens wat informatie over KHARTRON, zijn voormalige werkgever. KHARTRON is het bedrijf achter alle technische modules van het MIR-ruimtestation en de Zarya-vrachtmodule van het internationale ruimtestation ISS. Het is één van de leidende ingenieursbureaus die ruimtevaartuigen en raketbesturingssystemen ontwikkelt en produceert.

Ruimtevaarttechnologie in IoT

Pavel’s kennis van het gebruik van zonnepanelen in de ruimtevaart komt goed van pas voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld remote monitoring op de bouwplaats. Hoe werkt het? Michaël Devid, Chief Technical Officer (CTO) van Xeelas, legt het uit: “Op een satelliet en ruimtestation moet sprake zijn van goed radio ontvangst. Een groot oppervlak met zonnepanelen wordt gebruikt om energie op te wekken en dient tegelijkertijd als antenne. De combinatie van zonnepanelen en antenne zie je vaak in de ruimtevaart. Dit stukje ruimtevaarttechnologie hebben wij ook toegepast in onze IoT -technologie. Pavel heeft twee verschillende producttypes voor het ontvangst van GPS signalen ontwikkeld. Zijn voorstel was zonnepanelen te ontwikkelen die twee keer zo groot zijn als de printplaat. Door op een bepaalde manier de zonnepanelen vast te maken aan de printplaat, vergroot je de antenne met de oppervlakte van de zonnepanelen.

ruimtevaarttechniek

Door ruimtevaart principes toe te passen, zijn onze producten op de volgende punten geoptimaliseerd:

1)   Een veel beter ontvangst van het GPS -signaal

2)   Een uiterst nauwkeurige GPS plaatsbepaling

3)   Nog meer winst op energiebesparing

4)   Lithium batterijen die ook laden bij een temperatuur ver onder het vriespunt

5)   Een langere batterijduur en levensduur van de componenten (15+ jaar)

Ruimtevaarttechnologie is bewezen technologie! Daarom maakt Xeelas hiervan gebruik en investeren wij in high-end producten. Vind jij dit interessant? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.